Tisková zpráva – MARIÁNSKÁ

Od června 2018 již nebude problém zaparkovat přímo v centru Českých Budějovic. Vznikne tady nové nákupní centrum a parkhaus Mariánská, které návštěvníkům umožní parkování 5 minut od hlavního náměstí Přemysla Otakara II. Tři patra této stavby jsou koncipována jako prostor, kde návštěvníci komfortně zaparkují, nakoupí si a pohodlně zařídí i pochůzky v centru města. Budova bude navazovat na již stávající Residenci Mariánskou poskytující vysoký standard bydlení a Galerii Mariánskou, která je dějištěm mnoha uměleckých výstav a vernisáží. Vznikne tak ucelený komplex MARIÁNSKÁ.

Přízemí nové stavby je věnováno obchodní části. Hlavní plochu bude tvořit supermarket Billa, drogerie Teta a tabák Valmont. Dále zde zbývají ještě 2 volné komerční prostory k pronájmu o rozlohách cca 400 m2 a  45 m2. 1. patro, 2. patro a střecha budovy jsou koncipovány jako parkovací dům, který obyvatelům a návštěvníkům Českých Budějovic poskytne 160 parkovacích míst. Ceny parkování se budou pohybovat okolo 15 Kč/ hod a pro návštěvníky nákupního centra bude 1 hodina parkování zdarma. Pro obyvatele centra města je v plánu i možnost pronajmutí stálého soukromého parkovacího místa s přibližnou cenou od 2000 Kč/ měsíc.

Nové nákupní centrum a parkhaus Mariánská je situováno ve dvoře bývalých Mariánských kasáren. Vstup bude z ulic Pražská třída, Husova třída a ulice Jaroslava Haška. Objekt bude průchozí a propojí Pražskou třídu s ulicí Jaroslava Haška. Vjezd na parkoviště je situován z ulice Jaroslava Haška.

Historicky v těchto místech byl dvůr využívaný vojáky, kteří sloužili v bývalých Mariánských kasárnách. Původní kasárny byly postaveny v roce 1844. Armáda v rámci snižování stavu v roce 1990 kasárny opustila a objekt předala městu.  Díky soukromému investorovi byla v roce 2015 dokončena rekonstrukce objektu bývalých Mariánských kasáren, který dnes slouží jako hotel, galerie a komerční prostory.

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE:

Jaká je kapacita parkovacího domu a prodejní plocha nákupního centra?

Kapacita parkhausu je 160 aut a prodejní plocha bude 2 000 metrů čtverečních.

Jak velká je investice do nákupního centra a parkovacího domu?

Investice dosahuje 70 miliónů korun bez DPH a investorem je společnost London Finance and Investment Corporation, a. s.

Existují regulativa ze strany památkářů nebo města?

Jednání s památkáři probíhalo věcně a konstruktivně. Jejich požadavek na dostatečný odstup v horních podlažích jsme akceptovali. Achillovou patou k získání povolení bylo vyřešení zásobování objektu, resp. obecně napojení na dopravní komunikaci. Původní plán udělat další parkovací stání suterénu se ukázalo během procesu získání povolení jako nereálné a proto jsme projekt upravili na parkování pouze v nadzemních podlažích. Zásobování bylo vyřešeno točnou pro nákladní automobily, která bude pravděpodobně první v republice.

Bude propojena historická budova s nákupním centrem?

Ano, propojení s historickou budovou bylo pro nás prioritou. Haškovi kasárna budou oživena a původní kasárenská chodba se stane obchodní pasáží. Návštěvníci tedy budou v každodenním kontaktu s kouzlem národní památky. Objekt bude průchozí a propojí Pražskou třídu s ulicí Jaroslava Haška. Vjezd na parkoviště je situován z ulice Jaroslava Haška.

Zaznamenali jste již nějaký zájem o pronajmutí stálých parkovacích míst?

Ano, poměrně vysoký zájem. V první fázi jsme uvolnili 30 míst, abychom zjistili poptávku a je vidět, že pakování byla dobrá volba.

Je 160 parkovacích míst finální kapacita, nebo by se mohla v dalších letech ještě rozšířit / pokud ano, o kolik míst?

160 parkovacích míst je finálních. Bohužel se nám nepodařilo zrealizovat projekt směrem do podzemí a proto je 160 míst finální počet.

Jak vysoká byla dotace, díky níž byl zrekonstruován objekt bývalých Mariánských kasáren?

Rekonstrukce budovy bývalých Mariánských kasáren byla v celkové výši cca 80 mil Kč, z toho dotace z Evropské Unie činily 35 mil Kč. Objekt byl zrekonstruován díky soukromému investorovi LFIC GROUP.

Jaká byla dosud nejnavštěvovanější výstava v Galerii Mariánská?

Nejnavštěvovanější byla výstava BOŽSKÝ KOMEDIANT, díla od Salvadora Dalího, která probíhala od 3.9.2015 do 5.1.2016. Jako druhou můžeme uvést výstavu PLATINOVÁ KOLEKCE, fotografie Roberta Vana, která probíhala od 23.9. do 31.12.2016.

Galerii skončí v červnu doba udržitelnosti, která byla podmínkou dotace, skončí s ní i činnost galerie?

Galerie neskončí v červnu, výstavy máme nasmlouvané do konce podzimu. Další existence galerie je závislá na zájmu návštěvníků. Vzhledem k objemu výstavních prostor, které nemají na jihu Čech obdoby se může zredukovat plocha, ale to je řekněme hudba budoucnosti.

Aktuální výstavy jsou „Písek do hodin“ a „Sexies!“. Od června 2018 bude výstava Andy Warhola – plánuje se ke slavnostnímu otevření parkovacího domu a nákupního centra MARIÁNSKÁ. Plus jsou v plánu výstavy v rámci projektu „Alšovka hostuje v Mariánské.“

Pokud se podíváme na kulturní prostory velikosti Galerie Mariánská, musíme bohužel konstatovat, že v Českých Budějovicích nemohou žít takhle velké projekty bez podpory z veřejných peněz.

Plánujete rozšíření Residence Mariánská?

Residence Mariánská je ve východním křídle budovy a jsou tam kompletně vybavené apartmány určené pro dlouhodobý pronájem, tj. od 1 měsíce pobytu a výše. Dispozičně jsou apartmány řešeny jako byty o rozloze 1+KK, 2+KK, 3+KK a celkový počet těchto bytů je 14. Dále v současné budově budujeme byty v podkroví. Po dokončení vznikne dalších 19 bytů s exkluzivním výhledem na historické centrum a s duchem původního historického krovu.